Wednesday, 21 November 2012

Latihan 1

Latihan 1

Soalan Objektif

Bulatkan jawapan yang betul.

  1. Antara berikut yang manakah menyebabkan makanan menjadi rosak?
          I  Kulat          II  Cahaya Matahari          III  Air          IV  Bakteria
   
         A  I dan III          B  I dan IV          C  II dan III          D  II dan IV

     2.  Manakah antara berikut tidak diperlukan oleh bakteria dan kulat untuk membiak?
         A  Air dan udara       
         B  Cahaya Matahari        
         C  Keasidan yang sesuai dalam persekitaran
         D  Suhu yang sesuai dalam persekitaran

     3.  Antara keadaan berikut, yang manakah merangsang pembiakan bakteria dan kulat pada makanan?
          A  Lembap dan sejuk
          B  Lembap dan sederhana panas
          C  Kering dan sejuk
          D  Kering dan sederhana panas

     4.  Antara makanan berikut, yang manakah berkulat apabila rosak?
          A  Ikan          B  Roti          C  Daging          D  Susu

     5.  Berikut adalah tiga jenis makanan.
  • Beras
  • Tepung
  • Ikan bilis
          Apakah yang menyebabkan makanan tersebut tahan lama?
          A  Kehadiran udara
          B  Ketiadaan garam
          C  Ketiadaan air
          D  Kehadiran cahaya matahari

1 comment: