Namakan kaedah pengawetan makanan berdasarkan rajah di bawah.
_______________________________
________________________________
________________________________
_______________________________
Latihan 4
Antara yang berikut, yang manakah tujuan mengapa kita perlu mengawet makanan? Tandakan ( / ) jawapan yang betul.
( a ) Makanan tahan lebih lama. ( )
( b ) Rasa makanan boleh dikekalkan. ( )
( c ) Pembaziran makanan boleh dikurangkan. ( )
( d ) Makanan mudah disimpan. ( )
( e ) Harga makanan boleh dikurangkan. ( )
Latihan 3
Tuliskan jawapan kamu dalam ruang yang disediakan.
Rajah di bawah menunjukkan dua jenis buah-buahan yang dikumpul oleh Pak Samad dari dusunnya.
(a) Ramalkan apa yang patut dilakukan oleh Pak Samad ke atas buah-buahan itu supaya dia dapat
menikmati buah-buahan itu untuk tempoh masa yang lebih lama.
______________________________________________________________
(b) Berikan satu sebab (inferens) untuk menerangkan jawapan kamu di 1 (a).
______________________________________________________________
(c) Namakan satu lagi makanan yang dapat diawet secara penjerukan.
______________________________________________________________
(d) Nyatakan tiga sebab mengapa makanan yang diawet penting bagi angkasawan dan pengembara.
1______________________________________________________________
2______________________________________________________________
3______________________________________________________________
(e) Nyatakan dua kelebihan pengawetan makanan kepada negara kita.
1_______________________________________________________________
2_______________________________________________________________
Latihan 2
Bulatkan jawapan yang betul.
- Senarai di bawah menunjukkan dua kaedah pengawetan makanan.
- Pendinginan
- Pengetinan
A Susu B Telur C Nanas D Beras
2. Antara berikut, yang manakah boleh diawet melalui pengetinan?
I Daging II Ikan III Roti IV Telur
A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV
3. Apakah tujuan pengawetan makanan?
A Untuk menghasilkan lebih banyak makanan.
B Untuk menjadikan makanan lebih murah.
C Untuk membolehkan makanan tahan lebih lama.
D Untuk mengelakkan keracunan makanan.
4. Makanan diawet dengan memanaskannya pada suhu yang tinggi untuk membunuh mikroorganisma.
Antara berikut, yang manakah melibatkan proses ini?
A Penyejukbekuan B Pengetinan C Pengasinan D Penjerukan
5. Antara kaedah pengawetan makanan berikut, yang manakah sesuai untuk mengawet sayur-sayuran
dan telur?
A Pengetinan B Pendinginan C Pengeringan D Pempasteuran
Latihan 1
Soalan Objektif
Bulatkan jawapan yang betul.
- Antara berikut yang manakah menyebabkan makanan menjadi rosak?
A I dan III B I dan IV C II dan III D II dan IV
2. Manakah antara berikut tidak diperlukan oleh bakteria dan kulat untuk membiak?
A Air dan udara
B Cahaya Matahari
C Keasidan yang sesuai dalam persekitaran
D Suhu yang sesuai dalam persekitaran
3. Antara keadaan berikut, yang manakah merangsang pembiakan bakteria dan kulat pada makanan?
A Lembap dan sejuk
B Lembap dan sederhana panas
C Kering dan sejuk
D Kering dan sederhana panas
4. Antara makanan berikut, yang manakah berkulat apabila rosak?
A Ikan B Roti C Daging D Susu
5. Berikut adalah tiga jenis makanan.
- Beras
- Tepung
- Ikan bilis
A Kehadiran udara
B Ketiadaan garam
C Ketiadaan air
D Kehadiran cahaya matahari
yeah!!!!
ReplyDeleteJawapannya boleh minta
ReplyDeletemaaf , ada jawapan x, terima kasih
ReplyDeleteLatihan ini sangat berfaedah
ReplyDeletesoalan yg banyak membantu ank sy
ReplyDeletenk tanye pastu ape jawapan utk kaedah manakanh yg tahan lama slama 1 tahun?
ReplyDeleteThank you so much miss, so helpful.
ReplyDeleteNk jawapan
ReplyDeleteSaya share soalan cikgu.
ReplyDeleteSaya hebat
ReplyDelete