Bulatkan jawapan yang betul.
- Senarai di bawah menunjukkan dua kaedah pengawetan makanan.
- Pendinginan
- Pengetinan
A Susu B Telur C Nanas D Beras
2. Antara berikut, yang manakah boleh diawet melalui pengetinan?
I Daging II Ikan III Roti IV Telur
A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV
3. Apakah tujuan pengawetan makanan?
A Untuk menghasilkan lebih banyak makanan.
B Untuk menjadikan makanan lebih murah.
C Untuk membolehkan makanan tahan lebih lama.
D Untuk mengelakkan keracunan makanan.
4. Makanan diawet dengan memanaskannya pada suhu yang tinggi untuk membunuh mikroorganisma.
Antara berikut, yang manakah melibatkan proses ini?
A Penyejukbekuan B Pengetinan C Pengasinan D Penjerukan
5. Antara kaedah pengawetan makanan berikut, yang manakah sesuai untuk mengawet sayur-sayuran
dan telur?
A Pengetinan B Pendinginan C Pengeringan D Pempasteuran
No comments:
Post a Comment